2011-01-01

Pixelhősök




















Névnapomra megkaptam ezt a régen várt könyvet. Nagy örömmel olvastam el, a DVD melléklet is nagyon kellemes meglepetés. (Ezáltal birtokomba került egy-egy legális Amiga Forever és C64 Forever is, ha express edition-be, de akkor is.) Ezekben azért érdekes, hogy a játékok nagy része crack-elt verzió. Nem hiszem el, hogy olyan bonyolult lenne megszerezni egy Cloanto-nak az eredeti kiadásokat. Részemről maximális köszönet, de így azért kicsit keserű a szájíz.
A könyv nagyon jó. Kellemes olvasni, sok az érdekes információ. (Kézben tartva kicsit nehéz, de ez legyen a legnagyobb probléma). Külön öröm, hogy rengeteg a magyar vonatkozású fejezet. Pl. a Last Ninja ill. engine-je az Integrator (épp nemrég dobta ki az Onslaught). Kicsit sajnálom, hogy a Novotrade, az ArtGame és Rátkai István munkássága szinte teljes mértékben ki van vesézve, de pl. a Morbid Vision Perihelion-ja teljes egészében ki lett hagyva. Még csak utalás sincs a Newcomer-re, pedig hamarosan újra-kiadásra kész! (Az 576 Kbyte által menedzselt cuccok is kimaradtak: Tetris, Long Life, Boom, BBrago Rally). Sajnos a nagykanizsai fejlesztőket is kihagyták... (Alice Software Studio: Két nap négy óra, Single Extreme Freedom, Mystery Arts: Lenitive, Turn Change) (A Gálya-n kívül a többi Com-Ware-es játék is kimaradt. (A gonosz herceg, A kastély, A pokol angyala, Wasted Time) valamint azt a számtalan cucc is amit Plus 4-en csináltak magyar fanatikusok.
Nem hiszem egyébként, hogy "direkt" lettek mostohagyerekként kezelve "nevek", de így egy kicsit felemás. Pl. Tomcat szöveges kaland cuccai is meg lettek említve, pedig azok nem kerültek kereskedelmi forgalomba.
Éppen ezért remélem lesz folyatása a könyvnek, vagy egyszer lesz egy olyan mű ami kivesézi a magyar játékfejlesztést teljesen. Annyira azért nem volt sok, hogy ne lehessen utánajárni a komplett listának.


Nincsenek megjegyzések: